Se zice că zâmbetul este contagios. Din punct de vedere științific, există dovezi care arată faptul că atunci când zâmbim sunt eliberate Neuropeptide, anumite proteine responsabile de starea emoțională, îndeosebi starea de bine.

Am putea spune că un zambet frumos te poate umple de emoție și bucurie. Totuși, cel mai frumos zambet este unul sănătos și puternic.

Smalțul dentar este cea mai dură substanță din corp

Partea superioară a dinților este acoperită de către ceea ce numim smalț. Acesta este extrem de rezistent, chiar mai rezistent decât țesutul osos, fiind alcătuit în proporție de circa 95% dintr-o rețea minerală de cristale, extrem de puțină apă (circa 4%) și 1% proteine.

Cat de rezistenti sunt dinții? Anatomia unui dinte

Anatomia unui dinte

Deși este extrem de dur, smalțul nu este responsabil de culoarea dinților, fiind translucid. Culoarea este dată de fapt de către dentina aflată imediat sub smalț. Smalțul dentar poate fi totuși pătat de către cafea, ceai, tutun și diverși coloranți alimentari, în special atunci când nu se respectă o igienă orală corectă.

În cazul în care remarcați pete care nu dispar în urma periajului obișnuit nu ezitați să mergeți la medicul dentist pentru o ședință de profilaxie dentară.

Mușcătura este extrem de puternică

Nu cred că se poate îndoi cineva de faptul că mușcătura este extrem de puternică. Poate vă aduceți aminte de anumite momente din copilărie când ați fost tentați să utilizați dinții pentru a desface ceva. E un obicei nesănătos să deschidem cu dinții ceva. Să nu faceți asta!

Totuși cam cât de puternic putem mușca din ceva?

Conform unor studii, mușcătura poate exercita în jur de 90 – 100 kg de forță. Practic, dinții noștri pot rezista la niște presiuni și forțe masticatorii incredibil de mari.  Tocmai de aceea, atunci cand se realizează o plombă sau o lucrare dentara, dentistul verifică întotdeauna punctele de contact pentru ca mușcătura să fie corectă.

Dinții pot rezista sute de ani

Datorită durității smalțului dentar, dinții pot rezista sute de ani chiar și după deces. De fapt, unele dintre cele mai fascinante lucruri pe care le știm despre istoria omenirii provin din studiul rămășițelor dentare ale înaintașilor noștri.

Ramasite din Mezolitic descoperite in Polonia, credit: J. Tomczyk

Ramasite din Mezolitic descoperite in Polonia, credit: J. Tomczyk

Dinții nu se pot repara singuri

Din păcate, în pofida durității pe care o are smalțul, dinții n-au capacitatea de a se autoregenera. Tocmai de aceea, atunci cand apare o problema dentară, fie că vorbim de o carie, de ruptură unei părți dintr-un dinte sau chiar de absența totală a acestuia, singura soluție este să mergem la medicul dentist.